Aina kannattaa näkyä. Myös kesällä.

Aina kannattaa näkyä. Tai siis kannattaISI – myös kesällä. Silti maastossa liikkuu paljon ratsukoita ilman minkäänlaisia huomiovarusteita. Selityksiä on jos jonkinlaista:


TOP 5 kootut selitykset “miksi en käytä huomiovärejä”

  1. “Ne on niin rumia”
  2. “Käyn tossa ihan vaan äkkiä”
  3. “Ei mulla ole mitään”
  4. “Ratsastan vaan päivällä”
  5. “Ne on liian kuumia”

Maastoillessa on hyvä muistaa, että minkään värinen hevonen ei erotu maastosta kovinkaan tehokkaasti ilman huomiovarusteita, ei edes päivällä kesäaikaan ja kirkkaalla auringonpaisteella.

Ei myöskään silloin, kun “käydään ihan vaan pikaiseen käväisemässä tossa peltotiellä”. Tai kun on tullut hankittua se niiiiiiiin ihana “Hunter Green” -kausivärisetti, että piti päästä sitä heti näyt…. eikun käyttämään.

Huomiovärien käytössä kysymys on nimenomaan turvallisuudesta. Ei vain sinun ja hevosesi, vaan myös kaikkien muidenkin maastossa liikkuvien turvallisuudesta. Ratsukko kun ei ole koskaan maastossa yksin. Siellä on aina muitakin: autoilijoita, pyöräilijöitä, koiran ulkoiluttajia, lenkkelijöitä, marjanpoimijoita. Se, miten ratsukko käyttäytyy – ja näkyy – vaikuttaa aina myös muihin maastossa liikkujiin. Huolehtimalla näkyvyydestäsi huolehdit siis paitsi omasta, myös muiden liikkujien turvallisuudesta, kun annat heille mahdollisuuden huomata sinut ajoissa.

Ajoissa näkyminen antaa muille maastossa liikkujille mahdollisuuden varautua kohtaamiseen ajoissa. Tämä vähentää tarvetta esimerkiksi äkkijarrutuksiin ja muihin voimakkaisiin reaktioihin, puhumattakaan kaikista turhista vaaratilanteista jotka olisi voitu välttää yksinkertaisesti sillä, että ratsukko olisi havaittu ajoissa. Turhamaisuuden sijaan kannattaa valita turvallisuus.

Äkkitilanteita voi tulla eteen käytännössä missä vaan: marjastaja voi pompata puskasta, mönkkäri tai maastopyörä ajaa eteen metsäpolulla tai koiranulkoiluttaja kiepsahtaa eteen pihatieltä. Eikä varmasti tarvitse edes mainita sitä mutkaista hiekkatietä, jolla ajetaan vähän ylinopeutta ja selataan samalla kännykkää… Niin, ja kyllä, on olemassa ihmisiä, jotka pelkäävät hevosia ja arvostaisivat sitä, että olisivat voineet ajoissa siirtyä hieman sivummalle. Valintamme eivät siis vaikuta vain meihin itseemme, vaan myös muihin.

Nykyään huomiovarustevalikoima on niin kattava, että naapuripitääjän asti näkyvää huomiosettiä on saatavilla ihan halpakaupasta. Ratsastaja selviää (kerrankin) edullisesti käväisemällä vaikkapa työvaateosastolla. Jokaisen on siis helppo huolehtia näkyvyydestään ja vieläpä ihan pikkubudjetilla. Niin, ja hevoselle niitä huomioloimia on olemassa muitakin, kuin se paksu talviversio: ohuet verkkomateriaalista tehdyt huomioloimet sopivat juuri niihin aurinkoisiin kesäpäiviin!

Aina kannattaa näkyä. Turvallisia ja näkyviä maastoretkiä meille kaikille! 🙂

Tietoa kirjoittajasta

Keski-Uudenmaan Maastoratsastajat Ry

1 kommentti

Blogikirjoitukset

Seuraa meitä somessa